Wij staan u graag te woord +32 (0) 147 56 179 Klantenzone
Is een familiale polis (BA Gezin) zinvol? Zeer zeker.

Is een familiale polis (BA Gezin) zinvol? Zeer zeker.

Door: Gerrit van Daele, Universiteit van Gent

Dit was onlangs te lezen op de website van AM Web : “Kleuter stoot beeld van sokkel; verzekeraar stuurt rekening van €114.000” . Het artikel toont aan hoe belangrijk een familiale polis wel kan zijn. 

Het verhaal :  Een familie in de USA woonde een huwelijksreceptie bij.  In de zaal was een kunstwerk van  Bill Lyons genaamd ‘Aphrodite di Kansas City’  aanwezig. Op de bewakingsbeelden is te zien dat hoe een kleuter naar het beeld reikt. De buste  valt van zijn sokkel en is onherstelbaar beschadigd. Enkele dagen na het voorval krijgen de ouders de rekening namens de verzekeringsmaatschappij aangeboden. Of ze even 132.000 USD willen betalen, de prijs waarvoor het beeld voordien te koop werd aangeboden.

De juridische grondslag: die is eigenlijk eenvoudig .nalatigheid van de ouders in het toezicht op hun kleuter.  “U bent verantwoordelijk voor het toezicht op een minderjarig kind … uw verzuim om toezicht te houden kan als nalatig worden beschouwd”, zo stond in de brief van de verzekeraar te lezen.

Reactie : De moeder reageert tegen de pers dat ze “ verrast, zelfs beledigd om nalatig te worden genoemd,” is.  De moeder betwist dat ze geen toezicht hield op haar kind. Op het moment dat de kleuter naar het beeld reikte stonden zij en haar man buiten het bereik van de camera om afscheid te nemen. “Niemand zou ooit verwachten dat dit zou gebeuren op een plek waar kinderen worden uitgenodigd en dat je je zorgen moeten maken over een kunststuk van $ 132.000 dat je kind valt”, aldus de moeder. “Hij heeft het beeld niet met opzet gebroken. Het viel op hem. Het was niet veilig. Het was helemaal niet veilig.”

Hoe zit dat in België ? Het is helaas niet duidelijk of de ouders van de kleuter een familiale polis hebben.  Volgens de Belgische polisvoorwaarden zou zo’n familiale polis, ook BA of burgerlijke aansprakelijkheid gezin genoemd, in dit type dossier tussenkomen. In eerste instantie zou de polis de ouders juridisch verdedigen.  Volgt er toch een veroordeling door een rechter om die schadevergoeding te betalen, dan valt die ten laste van de polis BA gezin.   Minus een vrijstelling van ongeveer 260 EUR. 

De polis BA gezin kan dus erg nuttig zijn. Want zeg nu zelf : kan u 114.000 EUR zonder verpinken neertellen ?